Přeskočit na hlavní obsah

Ostrov Kos - Prvotní seznámení; Západní nebo východní pobřeží? Marmari vs Kardamena














S přihlédnutím k čerstvým dojmům z mé zatím poslední cesty, jsem se rozhodla přerušit "seriál" o Toskánsku a věnovat se řeckému ostrovu Kos.
Jedná se o druhý největší ostrov Dodekanés, tzv. souostroví 12 ostrovů. Těch Dodekanésy samozřejmě zahrnují mnohem více, ale většina z nich hostí nanejvýš mořské racky. Největším ostrovem je Rhodos, můj další oblíbený prázdninový cíl.

Přestože tato oblast patří pod řeckou správu, jak se můžete přesvědčit na obrázku vpravo, najdeme ji od pevninského Řecka poměrně daleko. Její poloha také prozrazuje, kde všude bychom ve starověku našli řeckou kulturu. Při zrodu evropské civilizace hrála významnou roli právě blízká Malá Asie, dnešní jihozápadní pobřeží Turecka. Vzpomenu tu alespoň města jako Mílét a Efesospravděpodobná ohniska  vzniku řecké filosofie. 
Právě svému umístění vděčí největší dodekanéské ostrovy za svou různorodost. Zapříčinila ji směsice kultur, které na nich zanechaly svůj otisk. 

Kos se rozkládá jen na necelých 290 km2 a přitom nabízí pozůstatky antických staveb, středověké benátské opevnění i mešity osmanských Turků. To vše po boku ortodoxních křesťanských kostelů, omšelých rybářských domků a hotelových komplexů.


Poblíž hlavního města Kosu, které nese příznačný název Kos, se nachází turecký Bodrum (starověké město Hierapolis). Návštěvu tohoto přístavu nabízí v rámci svých fakultativních výletů většina cestovních kanceláří (cena okolo 40 EUR). Pokud však nepotřebuje českého průvodce, můžete využít nabídky místních dopravců, kteří své služby nabízí přímo v přístavech. Zpravidla tu obdobný výlet seženete za podstatně lepší cenu, dejte si však pozor, za co vlastně platíte. Zda vám zprostředkovatel nabízí pouze dopravu, nebo cena zahrnuje např. anglicky mluvícího průvodce. Od věci není zjistit, zda je na lodi možnost zakoupení občerstvení a jestli lze použít toaletu. Vzhledem k tomu, že Turecko není členem Evropské unie, nezapomeňte si pas.

Pokud vás zajímají historické a přírodní krásy ostrova a jeho okolí, přehled toho, co si nenechat ujít naleznete v příštím článku. V tomto bych chtěla zběžně zhodnotit ubytovací zařízení, která mi v době pobytů poskytovala útočiště a krátce popsat jim blízká města Marmari a Kardamenu. Najdete zde i informace o místních plážích.



Poprvé mě Kos přivítal poněkud nešťastně. Po nočním příletu nám bylo oznámeno, že na ostrově nefunguje elektrický proud. Výpadky jsou tu prý dost časté a při pohledu na kvalitu vedení se není čemu divit. Záhy jsme zjistili, že v hotelu Roselands se problém tohoto typu příliš neřeší. Po bezradném zírání do nefungujících počítačů si od nás na recepci vzali pasy a ubytovací vouchery a za svitu svíce a mobilů atmosféra postupně houstla. Vzniklou situaci tak musela řešit přivolaná delegátka. Někoho poté odvezli kamsi do jiných hotelů, věřím, že horší to být určitě nemohlo. Někdo dostal bungalov, a někdo pokoj v jedné z hotelový budov. Unavení jsme vyfásli klíč a konečně šli na temný pokoj.

Ve chvíli, kdy na okamžik začala fungovat elektřina, jsme se obrátili na recepci s prosbou o kartu, která je k jejímu spuštění v pokoji nezbytná. Dostalo se nám však zajímavé odpovědi. Můžeme mít buď kartu, nebo klíč. Obojí ne. Problém byl v tom, že když nejde elektřina, nejde pokoj kartou otevřít, ale pokud se její funkce obnoví, klíčem ji nespustíte. Kam jsme to jen vlezli?! Pokud tak již nečiníte, své základní cestovatelské vybavení

*obohaťte o baterku.

Nakonec jsme žízniví a hladoví ve tmě na balkoně srkali Becherovku a vodu z vodovodu. Měla jsem poslechnout dobře míněné rady o štangli salámu, nad kterou jsem ohrnovala nos. Nejsem přece paštikář, abych si tahala jídlo do Řecka, myslela sem si. Jedu přece na místní speciality! No, po této zkušenosti spíš radím:

*dejte si do kufru alespoň vodu a trochu jídla.

Brzy jsem se měla v jídelně přesvědčit, že specialitou hotelové kuchyně jsou maximálně mastné kuřecí krky. 


Při hodnocení je vždy důležitý poměr cena/výkon a za 16 000,- Kč/os/týden nemůžete čekat Hilton, ale ... Ubytování rozhodně neodpovídá fotkám, které CK nabízí. V nyní již hnědém hotelu je neuvěřitelně slyšet každé špitnutí, opravdu nic pro spáče či hlučnější dvojice. Poznala jsem dost hotelů různých kategorií, ale takto papírové zdi jsou ojedinělé. Ochranná síť proti komárům byla plná děr a vůbec nesplňovala svůj účel. A koupelna? Případ sám pro sebe. Je tak malá, že při sezení na toaletě máte chtě nechtě nohy ve sprchovém koutu. Ten je vytvořen z vaničky a částečně plesnivého závěsu s motivem růže. Vyloženě designový kousek:). 
Co se týče stravy, pokud se tomu tak dá říkat, bohužel má souvislost s výbornou distribucí zvuku mezi pokoji. Vzhledem k tomu, že jsem hned první večer strávila s hlavou v míse, kromě sousedů, ke kterým vedla  díra 5x20 cm, mojí reakci na večeři poslouchal celý hotelový blok. Bez mučení přiznávám, že mám poněkud choulostivější žaludek a mlsnější jazyk, ale tady zažijete opravdový gurmánský teror. S klidným srdcem mohu říci, že toto ubytovací zařízení rozhodně nedoporučuji

Hotel je poměrně daleko od pláže, rozhodně dál, než uvádí, ale to byla jedna z mála věcí, která nám nevadila.
Cestu vyprahlým polem vám zpříjemní krávy a v kanálu (stoce) podél cesty žijí dokonce želvy.  Asi na půl cesty mezi hotelem a mořem se nachází nejbližší mini market Fani. My jsme tu kupovali vše, co jsme jedli mimo restaurace, protože v hotelu už jsem se stravovat neodvažovala. Ačkoli Fani reklamou láká na nejlepší ceny, není to tak docela pravda. V supermarketu Constantin opodál naleznete ceny ještě příznivější a výběr podstatně větší. Cesta je ale delší a chybí svérázný "Fani", prodavač sedící za pokladnou s cigárem v puse.

Marmari je celkem malé městečko na severozápadním pobřeží Kosu (viz mapa výše). Najdete tu několik restaurací, barů i typických marketů se smíšeným zbožím. Nabízí v nich širokou škálu věcí, od příslušenství na pláž, přes jídlo a oblečení, k dárkovým předmětům. Výběr samozřejmě menší než v hlavním městě, ale ceny příznivé. Dále zde naleznete půjčovny skútrů, čtyřkolek a aut a kanceláře nabízející různé cesty po Kosu, či lodní výlety na sousední ostrovy (Kalymnos - čtvrtý největší ostrov Dodekanéz, Pserimos a Plati).

Z restaurací jsme si oblíbili Artemis, nachází se u hlavní silnice, která se line podél moře směrem na Mastichari. Pokud sebou vezete dostatek peněz, určitě si objednejte rybu, nejlépe jednu velkou pro dva a více strávníků. Mimo jiné k ní podávají fantastický citrónový dresing. Dáte-li si k tomu ještě nějaký ten drink (jamas = na zdraví), připravte si zhruba 100 EUR pro 2 osoby. 


Kousek od restaurace je moře a řada pláží s lehátky a slunečníky. Cena za jeden set (slunečník a 2 lehátka) se pohybuje okolo 6 EUR a někde jako bonus přidají chlazenou 0, 5 L vodu zdarma. Volba konkrétního místa záleží na tom, jaké máte požadavky, tj. zda upřednostňujete klid, nebo rychle dostupný bar:). Pláž je dlouhá a nejen díky krásnému západu Slunce láká k procházkám. Pozor však pokud se vydáte směrem na Tigaki,tedy od hlavní silnice směrem k moři vpravo. Jakmile zmizí poslední slunečníky, objeví se pás pláže lákající nudisty. Patříte-li mezi ně, připravte se na "polekané" oblečené turisty brouzdající podél břehu.

Moře v této oblasti sice na první pohled vypadá čistě, rozuměj modře, ale při bližším průzkumu v tomto směru příliš neoslní. Díky písčitému dnu je voda zkalená a šnorchlovat zde prakticky nemá smysl. Chcete-li však skotačit ve vlnách, stavět hrady z písku a  nebo se do něj nechat zahrabávat, určitě jste na správném břehu. Leckomu by také mohly vadit chaluhy, které v moři na některých místech tvořily souvislé hnědé pásy. Podotýkám, že takto vypadalo moře v půlce července.



Při druhé návštěvě Kosu na přelomu srpna a září, jsem zvolila jinou část ostrova. Kardamena leží jen 6 km východně od letiště, hotel Sovereign beach pak ještě 2 km  od ní. Pobyt  byl dražší o pouhé dva tisíce, ale hotelové  služby nesrovnatelné. 



Na místo jsme dorazili v dopoledních hodinách, po nočním letu absolutně vyčerpaní a pokoj, který měl být dle podmínek připraven od 14:00, jsme dostali již v poledne. Připadl nám bungalov, super. Patrně o něco hůř zařízený než hotelové pokoje, ale soukromí k nezaplacení. Jedinými vetřelci byly ukecané pokojské, které chodily pravidelně den, co den ve chvíli, kdy jsme si chtěli dopřát po obědovou siestu. 
V jídle bylo opravu z čeho vybírat, i když si vzpomínám i na slabší dny. Díky tomu, že většinu hotelových hostů tvořili Italové, nebyla nouze o al dente těstoviny ani o výbornou rýži. Např. s kuřecími kousky v rozmarýnovo-citronové omáčce. Ta mně osobně chutnala tak, že dumám nad tím, jak ji vytvořit:). V rámci all inclusive také můžete 1x zdarma využít restauraci A la Carte, která se nachází v areálu. Na recepci musíte den předem do 20:00 nahlásit počet strávníků a výběr z daného menu. 
Hotel má řadu drobných much a tak tak odpovídá čtyřem hvězdám, i tak bych jej však doporučila. Negativní zkušenost zapříčinil rozbitý pokojový klíč, ze kterého nám bez našeho přičinění odpadl magnet zapínající elektriku v pokoji. Na recepci byl jen ranní záskok a požadoval 20 EUR. Rozčilování nepomohlo a tak měl náš odjezd poněkud nahořklou příchuť. Buďte chytřejší a kupte raději lepidlo za Euro :).
Pokud máte odjezd v brzkých ranních hodinách a preferujete pořádnou  (nesladkou) snídani, raději si něco kupte předešlého dne. Snídaňový balíček byl totiž výsměch, obsahoval 0,5 L vody a 2 ks sladkých sušenek.

Okolí Kardameny má podobně jako Marmari poměrně venkovský charakter. Pro ty, které zajímá především kvalita vody je ale zcela jistě lepší volbou, moře je tu totiž podstatně čistější. 


Dominují užší písčité a smíšené pláže. Ve vodě však můžete narazit na písek, menší či větší kameny, nebo kamenné pláty, které vstupu do ní nekompromisně brání. Mě okouzlilo místo nedaleko "naší" hotelové pláže. Na té byly slunečníky i lehátka pro hotelové hosty zdarma a u nefrekventované cesty malý bar nabízel základní druhy pití taktéž zdarma. Osušku půjčují na recepci, kauce je 10 EUR a vyměnit si ji můžete každý den ráno.

Máte-li rádi šnorchlování, určitě se tu nebudete nudit. Mimo písčité dno se kromě mě vydával jen lovec s harpunou, který zde naštěstí ryby neplašil moc často. Narazíte tu na velké množství  živočichů. Žije tu např. Kambalka středozemní, Parmice nachová, Pyskoun paví, různé druhy jehel, z nichž tento vám dovolí i doteky a u břehu pod kamenem bydlela chobotnice. 

Do města Kardamena dojdete po hlavní silnici (od hotelové příjezdové cesty vlevo). Moc to ale vzhledem k šílenému provozu a velmi slabému nočnímu osvětlení vozovky nedoporučuji. Raději se vydejte po silnici, která vede podél moře (z hotelového komplexu vpravo). Pozor na zdánlivé městečko u úpatí hory vlevo, je to umělá vesnička vzniklá spojením několika hotelů a i když v noci krásně září, rozhodně vás do ní nepustí. :)



Kardamena naopak vůbec vidět není. I když je to dost malé letovisko, najdete tu hlavní náměstí s kavárnami i přístavní promenádu lemovanou palmami, rybáři, restauracemi a obchůdky. 

Můžete odsud rovněž vyrazit na sopečný ostrov Nisyros nebo si domluvit ponor v místním potápěčském centru. Pronájem plážového setu stojí opět zhruba 6 EUR a některé bary nabízejí lehátka se slunečníky i wifi zdarma, pokud si v nich zakoupíte drink. Jestli si z cest rádi vozíte koření, určitě se zastavte v Olive shopu nedaleko náměstí. Korpulentní sympatická prodavačka vám sežene i to, co zrovna nemá na skladě. Navíc je opravdu velice milá a příjemně upovídaná.

Co se týče jídla, vyzkoušela jsem pouze jednu restauraci a můj šestý smysl zafungoval na jedničku. V Captain´Restaurants nám moc chutnalo a vřele jej doporučuji. Milá a vtipná obsluha a šéf, evidentně spíš Švéd než Řek, který nás udivoval svou šikovností. Nosil jednu kouřící zapečenou pánev za druhou, ale čas na vykostění ryb zákazníkům si našel. Kvalita za dobrou cenu, velice chutná, čerstvá ryba stála pod do 20 EUR.

Vzhledem k současné uprchlické krizi v Evropě se neustále objevují protichůdné informace o tom, jak to na ostrově Kos vypadá. Na jedné straně jsou slyšet hlasy, které sem cestovat nedoporučují, na druhé straně se setkávám s informacemi o tom, že skupiny uprchlíků jsou v táborech, které ani nepostřehnete. Situace se evidentně neustále mění, a proto si před cestou raději zkontrolujte aktuální dění.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Athény - Posvátná cesta aneb od Dipylské brány na Akropoli

Athény každoročně lákají množství turistů a to především díky architektonickému dědictví starověkého Řecka. Nejvýznamnější centra antických Athén spojuje posvátná cesta, po které kráčelo procesí při Panathénajích . Panathénaje  byly slavností, jež oslavovala patronku města bohyni Athénu . Rozlišujeme malé a velké Panathénaje, přičemž druhé zmíněné se konaly jednou za 4 roky. Jejich vyvrcholením byla výměna roucha (nazývaného peplos ), do kterého byla socha této bohyně,  nacházející se na  Akropoli,   oděna . Nezbytnou součástí slavností samozřejmě bylo i přinášení obětin. Kromě samotného průvodu se ve svátečním období konala řada "doprovodných" akcí. Jednalo se o soutěže týkající se krásy těla i ducha a prvenství v jednotlivých kláních bylo pro vítěze velice prestižní záležitostí. Vyobrazení panathénajského průvodu se taktéž nalézalo na postranním vlysu Parthenónu . Autorem díla je pravděpodobně nejslavnější sochař tehdejší doby, Feidiás .  Procesí svou ces

Athény - Nové muzeum Akropole a památky na jižním svahu

Jak jsem psala v minulém článku Nové muzeum Akropole , které bylo otevřeno v roce 2009 , nahradilo dřívější výstavní prostory a ve svých útrobách ukrývá řadu předmětů a skulptur nalezených právě v  oblasti Akropole . Zajímavě řešený vstup vám dá možnost shlédnout základy budov z období středověku. Vychytávkou jsou rovněž okolní prosklené cesty, připravte se ale na to, že při dešti pekelně kloužou:-) Celkem nečekaná je ochranka u vstupu, příchozí návštěvníky však kontroluje jen zběžně, jen aby se neřeklo... Napravo naleznete pokladny a vlevo prodejnu knih se související tematikou.  Zde vám  doporučuji zakoupení mini průvodce , který stojí pouhá 3 Eura . Vydání v českém jazyce zde sice neseženete, ale doprovodný obrazový materiál alespoň z části nahradí zákaz focení větší části exponátů. Na obrazovkách u pokladny se sice dočtete, že je focení povoleno, huráá, nicméně neradujte se (tak jako já) předčasně, týká se zjevně jen přízemí, kde naleznete vlastně jen modely zachycující arc