Přeskočit na hlavní obsah

Kos - hlavní město Kos a Asklépion



V minulém článku jste se mohli dočíst, kde ostrov Kos leží a informace o městech Marmari a Kardamena. V tomto navštívíme hlavní město Kos. A protože se nacházíme na ostrově od starověku neodmyslitelně spjatém s lékařským uměním, jenž je zároveň rodištěm "otce lékařství" Hippokrata, nebude chybět ani nejznámější antická památka Asklépion někdy také Asklepieíon.

Hlavní město Kos


Kam se tedy při návštěvě města vydat? Nejdůležitější historické památky naleznete v okolí přístavu. Zde zpravidla začínají plavby většiny výletních lodí. Na první pohled vás jistě upoutá pevnost johanitů. Nachází se přímo u moře a její vnější masivní hradby s bastiony lákají k příjemné procházce. Kromě hradeb se sestává ještě ze  samotného vnitřního hradu, který je staršího data. Funkce této užitková stavby byla především obranná. Turci, kteří byli největší hrozbou, ji však v průběhu 16. století dobili. Interiéry si můžete prohlédnout za poplatek, zatímco po opevnění můžete korzovat zdarma. Zajímají-li vás více pozůstatky po starém řeckém osídlení, stačí se jen dívat okolo sebe. Zbytky sloupů a dalších fragmentů budov naleznete na každém rohu.

Nedaleko přístavu se nachází největší památková oblast, bývalá Agora - tržiště. Právě na tomto místě se v dobách antického Řecka odehrával veškerý společenský a ekonomický život. Jedná se tedy o původní střed města. Kromě této archeologické lokality, jejíž prohlídka je zdarma, ve městě najdete i pozůstatky římských staveb. Mezi nimi např. zrekonstruovanou římskou vilu ze 3. století n. l., poblíž ní pak rozsáhlou plochu zahrnující nymfeumlázně, a gymnasium, tedy předchůdce dnešní tělocvičny a překrásné podlahové mozaiky či zbytky obydlí s nástěnnými freskami.

Naproti přes silnici se po cestě lemované cypřiši dostanete k římskému divadlu, odeonu. Silnice je velmi frekventovaná a přejít ji může být docela oříšek. Pokud byste chtěli použít tzv. skok před auto, tedy způsob přecházení, který usnadňuje pohyb  zejména v italských městech, nezkoušejte to. Místní vás raději přejedou, než by zastavili. Vyčkejte tedy raději alespoň na řidiče - turistu. :)


Většinu těchto pamětihodností si můžete prohlédnout také zdarma a vzhledem k tomu, že jsou stranou hlavních turistických tříd, najdete tu i nečekaný klid. Připravte se však na to, že prakticky nikdy se vám nepoštěstí navštívit všechny vybrané cíle, část jich bývá i v letních měsících v rekonstrukci. Ani tak ale nebudete Kosem ošizeni. Pokud se rádi jen tak touláte, zcela jistě narazíte na místa, kde na vás dýchne duch dob dávno minulých. Průvodkyní jsme byli informováni, že většina nových staveb ve svých základech ukrývá pozůstatky historických budov. Řada z nich dříve nelegálně zmizela pod vrstvami betonu. To je prý jediný zaručený způsob, jak zde něco dostavět včas a bez boje s archeology. I výše uvedené archeologické lokality byly léta schované pod nánosy nového osídlení. Ve 20. století však Kos postihlo několik zemětřesení, která řadu budov poničila natolik, že musely být odstraněny a odkryly se tak po léta skryté poklady antické architektury.

Chcete-li se v Kosu najíst, většinu restaurací najdete právě u přístavu, další jsou pak v blízkém okolí nové Agory. Bohužel ve valné většině stravovacích zařízení tradiční (zdravou) řeckou kuchyni neochutnáte. Pokud nemáte rádi hranolky a maso obohacené větším než malým množstvím oleje, pak podnik vybírejte opravdu pečlivě. 
Novodobá Agora - obchod s mnoha druhy suvenýrů, je oblíbeným cílem  turistů z celého světa a nachází se na náměstí Svobody (Platía Eleftherías). Najdete zde širokou nabídku koření, olivového oleje, ovoce a zeleniny, oříšků, alkoholu i medů, a řadu dekorativních předmětů z keramiky, dřeva, látky či kovu. Posedíte-li v jedné z okolních kaváren, můžete se kochat pohledem na  300 let starou Defterdarovu mešitu s minaretem, na stylově odpovídající kašnu, či na Archeologické muzeum, které je stejně jako Agora dokladem italského vlivu. Italové ostrov ovládali i ve 20. století. 

Asklépion



Tento starověký "lázeňský" areál, dávný předchůdce dnešních zdravotnických zařízení, naleznete nedaleko hlavního města Kosu. Svůj název odvozuje od boha lékařství Asklépia, syna Apollónova. Právě těmto dvěma bohům byly zasvěceny zdejší svatyně. Apollónův chrám je nejvýraznější (zrekonstruovanou) památkou tohoto posvátného okrsku. Jeho sloupy korunované korintskými hlavicemi z něj dělají nejčastěji fotografovanou památku Kosu.
Díky víře v uzdravení bylo toto místo hojně navštěvováno. Jednalo se v podstatě o chrám boha Asklépia, který byl doplněn lázněmi, lékařskou školou a dalšími užitkovými budovami. V okolí se rozprostíral posvátný Apollónův les, jenž se obyvatelé ostrova zavázali chránit. Z tohoto důvodu údajně byly na Kosu zachovány cypřiše. Symbolem kultu, jehož nejznámějším představitelem je Hippokratés, který se zde narodil zhruba v 5. století př. n. l., byl had. Had omotaný kolem Asklépiovy hole je dodnes symbolem lékařů a stejně důležitá je pro moderní medicínu i tzv. Hippokratova přísaha, tj. etická pravidla, která se zavazují ctít všichni absolventi lékařských fakult.

Pokud se tuto památku rozhodnete navštívit v létě, vězte, že vás čeká neúprosně sálající slunce, takže pokrývka hlavy je naprostou nezbytností:). Areál neposkytuje téměř žádný stín, proto bych jej příliš nedoporučovala rodinám s dětmi.



Zajímá-li vás více okruh ostrovem, či plavby na nedaleké ostrovy Kálymnos a Nísyros, těšte se na příští článek :)


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ostrov Kos - Prvotní seznámení; Západní nebo východní pobřeží? Marmari vs Kardamena

S přihlédnutím k čerstvým dojmům z mé zatím poslední cesty, jsem se rozhodla přerušit "seriál" o Toskánsku a věnovat se řeckému ostrovu Kos . Jedná se o druhý největší ostrov Dodekanés , tzv. souostroví 12 ostrovů. Těch Dodekanésy samozřejmě zahrnují mnohem více, ale většina z nich hostí nanejvýš mořské racky. Největším ostrovem je Rhodos , můj další oblíbený prázdninový cíl. Přestože tato oblast patří pod řeckou správu, jak se můžete přesvědčit na obrázku vpravo, najdeme ji od pevninského Řecka  poměrně daleko. Její poloha také prozrazuje, kde všude bychom ve starověku našli řeckou kulturu. Při zrodu evropské civilizace hrála významnou roli právě blízká  Malá Asie, dnešní jihozápadní pobřeží Turecka. Vzpomenu tu alespoň města jako  Mílét a Efesos ,  pravděpodobná ohniska  vzniku řecké filosofie.  Právě svému umístění vděčí největší  dodekanéské ostrovy za svou různorodost. Zapříčinila ji směsice kultur, které na nich zanechaly svůj otisk.  Kos  se r

Athény - Posvátná cesta aneb od Dipylské brány na Akropoli

Athény každoročně lákají množství turistů a to především díky architektonickému dědictví starověkého Řecka. Nejvýznamnější centra antických Athén spojuje posvátná cesta, po které kráčelo procesí při Panathénajích . Panathénaje  byly slavností, jež oslavovala patronku města bohyni Athénu . Rozlišujeme malé a velké Panathénaje, přičemž druhé zmíněné se konaly jednou za 4 roky. Jejich vyvrcholením byla výměna roucha (nazývaného peplos ), do kterého byla socha této bohyně,  nacházející se na  Akropoli,   oděna . Nezbytnou součástí slavností samozřejmě bylo i přinášení obětin. Kromě samotného průvodu se ve svátečním období konala řada "doprovodných" akcí. Jednalo se o soutěže týkající se krásy těla i ducha a prvenství v jednotlivých kláních bylo pro vítěze velice prestižní záležitostí. Vyobrazení panathénajského průvodu se taktéž nalézalo na postranním vlysu Parthenónu . Autorem díla je pravděpodobně nejslavnější sochař tehdejší doby, Feidiás .  Procesí svou ces

Athény - Nové muzeum Akropole a památky na jižním svahu

Jak jsem psala v minulém článku Nové muzeum Akropole , které bylo otevřeno v roce 2009 , nahradilo dřívější výstavní prostory a ve svých útrobách ukrývá řadu předmětů a skulptur nalezených právě v  oblasti Akropole . Zajímavě řešený vstup vám dá možnost shlédnout základy budov z období středověku. Vychytávkou jsou rovněž okolní prosklené cesty, připravte se ale na to, že při dešti pekelně kloužou:-) Celkem nečekaná je ochranka u vstupu, příchozí návštěvníky však kontroluje jen zběžně, jen aby se neřeklo... Napravo naleznete pokladny a vlevo prodejnu knih se související tematikou.  Zde vám  doporučuji zakoupení mini průvodce , který stojí pouhá 3 Eura . Vydání v českém jazyce zde sice neseženete, ale doprovodný obrazový materiál alespoň z části nahradí zákaz focení větší části exponátů. Na obrazovkách u pokladny se sice dočtete, že je focení povoleno, huráá, nicméně neradujte se (tak jako já) předčasně, týká se zjevně jen přízemí, kde naleznete vlastně jen modely zachycující arc