Přeskočit na hlavní obsah

Kos - možnosti dopravy a okruh ostrovem


Ostrov Kos je svou rozlohou poměrně malý, pokud jej tedy chcete projet křížem krážem, doporučuji zapůjčení auta, skútru či kola. Poslední zmíněný dopravní prostředek je zde abnormálně populární a Kos je tak právem považován za ráj cyklistů. Tím se stal údajně díky turistům ze severských zemí, kteří si v 70. letech minulého století tento způsob cestování po ostrově oblíbili. Ale pozor ,cyklostezky a speciální jízdní pruhy pro kola byste zde hledali marně. Pamatujte, že jste stále v Řecku :-)

Pokud, stejně jako já, nejste příliš zdatnými řidiči ani sportovci, můžete využít nabídek cestovních kanceláří a zaplatit si fakultativní výlet, nebo se vydat ostrov poznávat pomocí linkových autobusů.

Každý způsob dopravy má svá pozitiva i negativa, jednoduše záleží na tom, jaké máte možnosti a požadavky. Nejlevnější variantou je využití již zmíněné místní autobusové dopravy. Jízdní řády (bus schedules) najdete např. zde, dávejte si však dobrý pozor na jejich platnost. Jízdenky se kupují přímo ve voze a to během jízdy, nikoli u řidiče, ale u průvodčího, který nastupuje na některé ze zastávek. Pokud hodláte objevovat hlavní město Kos, je autobus velice dobrou volbou. Do jiných lokalit však jezdí poskrovnu, proto výlety do ostatních oblastí pečlivě plánujte.

Další varianta, tedy fakultativní výlety, stojí zpravidla méně než automobil a nehrozí vám úpal jako na skútru či kole. Přínosem je také získání řady zajímavých informací od vašeho průvodce. Při volbě zprostředkovatele je důležitá především vaše jazyková vybavenost. Obecně platí, že výlety od místních cestovních kanceláří jsou levnější, ale zpravidla pouze s anglicky mluvícím doprovodem a někdy i bez něj. Musím říct, že já měla štěstí na skvělé průvodkyně, které ostrov velmi dobře znaly a poskytly mi tak informace, které tištěná příručka rozhodně neobsahovala. Pokud na Kos poletíte s CK, jistě vás na informační schůzce nemine varování, abyste si výlety nezakupovali nikde jinde než u nich, stejně tak je tomu i u půjčování aut atd. Argumentují nedostatečným pojištěním (u dopravních prostředků) a ne zcela kvalitními a průhlednými službami (u výletů). Pokud se domluvíte anglicky a dostatečně se vyptáte na vše potřebné, neviděla bych to tak černě. Právě zde platí staré dobré přísloví: líná huba, holé neštěstí :-)

Nevýhodou fakultativních výletů od české CK je cena. Kromě toho, že jsou výlety často podstatně dražší, jste občas lákáni na oběd v ceně, nečekejte však žádný gurmánský zážitek. Máte-li mlsný jazýček, budete rádi, že potravu, která má být místní specialitou, pozřete. Mnohem horší je však situace, kdy se nenaplní kapacita autobusu, v tomto případě se totiž obvykle výlet nekoná. S touto situací se můžete setkat hlavně v období mimo hlavní sezónu. Za úplně nejhorší ale považuji stav, kdy je výlet v den příjezdu (odjezdu). Mě osobně toto potkalo u lodního výletu na ostrov Nisyros a lituji, že jsem se nechala odradit a nevydala se na něj s jinou CK. Snad někdy příště.

Kromě kol a skútrů samozřejmě největší svobodu nabízí zapůjčený automobil. Cena se odvíjí jak od doby pobytu (mimo sezónu jsou ceny přijatelnější), tak od počtu dnů, na které si auto zapůjčíte (čím vyšší počet dnů, tím levnější denní sazba). Co se týče pohonných hmot, auto vám buď přistaví s plnou nádrží a vy jej pak ve stejném stavu vrátíte, nebo dotankováváte dle libosti. V tomto případě ale nezapomeňte na to, že peníze za benzín, který v nádrži zůstane, vám nikdo nevrátí. Dále si ohlídejte především pojištění podvozku a pneumatik, cesty na Kosu nepatří zrovna mezi ty nejkvalitnější. A také se přesvědčete na jaké povrchy se pojištění vztahuje. Není výjimkou, že se pojištění vztahuje jen na zpevněné cesty, ale na prašných již neplatí. Ano trochu absurdní, ale raději buďte v případě nouze připraveni vozidlo dopravit na povrch, kde je pojištění platné :-))


Okruh ostrovem

Chcete-li si v rámci fakultativního výletu z ostrova prohlédnout co nejvíce, doporučuji tzv. okruh ostrovem. Ten, který jsem absolvovala já, zahrnoval jižní část ostrova - poloostrov Kefalos, středozemní horskou vesničku poblíž přírodního parku nesoucí jméno Zia, procházku po hlavním městě Kos a samozřejmě návštěvu Asklépionu.



Mějte však na paměti, že na organizovaných výletech se vše odehrává jaksi letem světem, tudíž nepočítejte s tím, že uvedené lokality poznáte nějak do hloubky. Navíc se na ostrově nacházejí další zajímavá místa, jako jsou městečka Marmari, Mastichari, či Kardamena. Mezi Marmari a Tigkaki se rovněž nachází solné jezero, které je útočištěm rozmanitých druhů vodních ptáků. V sezóně si od něj ale žádný velký zážitek neslibujte, je-li sucho, uvidíte jen jakýsi vyschlý bílý prostor. Podobně je tomu i u jiných solných jezer, např. na Kypru.

Během cestování po ostrově si určitě povšimněte větrných mlýnů, které jsou pro Kos tak typické. Zpravidla se setkáte s jejich zříceninami, nicméně v Antimachii naleznete i poslední zcela zachovalý funkční mlýn.

Poloostrov Kefalos pak, kromě zbytků starověkého řeckého osídlení a několika charakteristických pravoslavných kostelíků, nabízí jedny z nejkrásnějších pláží na ostrově. Jednou z nejvyhlášenějších je zde Paradise beach. Bohužel i na místě s takto snovým názvem naleznete pozůstatky po bezohledných návštěvnících. Ovšem není divu, když se s horou odpadků setkáte i na známé Red Sandy Beach na Rhodu a to přesto, že se jedná o pláž dostupnou pouze z lodě. Ráda bych proto apelovala na všechny, kdo milují lenošení na plážích, dbejte na to, aby po vás nezůstával žádný odpad, pomůžete tak udržet čisté nejen okolní moře, ale i kilometry vzdálené pláže na blízkých ostrovech. A to za tu trošku ohleduplnosti přece stojí :-)

Ostrov Kos ale nenabízí pouze pláže, najdete zde i překrásnou přírodu. Mnoho zeleně naleznete v okolí horské vesničky Zia. Přilehlý Natural Park kromě příjemného klimatu, který je zde i v horkých letních dnech, poskytuje i nádherný výhled do okolní krajiny. Ten si můžete vychutnat i z horní terasy restaurace Olympia 2. Dle hodnocení na TripAdvisoru, které mě zatím takřka nikdy nezklamalo, zde i dobře vaří, nicméně oběd, jenž byl součástí fakultativního výletu, byl studený a maso tvrdé jako bota. Z tohoto důvodu doporučuji absolvovat výlet bez stravy v ceně, stejně obvykle nestojí za nic. Na některých věcech se prostě nevyplatí šetřit :-)


Nakonec bych ještě zmínila, že součástí výletu byly i zastávky ve dvou pro Kos typických továrnách. Jednou byla fabrika na výrobu olivového oleje, kde jsme si mohli prohlédnout burácející stroje a nakoupit olivy či produkty z nich vyráběné. Samozřejmou součástí všech těchto mini exkurzí je ochutnávka, nabízené množství olivového oleje je však z pochopitelných důvodů menší než malé :-)

Druhá, pro mě o poznání zajímavější, byla malá továrna spojená s včelařským uměním. Zde konkrétně se mimo jiné věnují výrobě skvělého tymiánového medu.
Tento typ medu je zdejší specialitou a můžu s čistým svědomím říci, že jsem nikdy lepší neochutnala. Díky výjimečnému množství volně rostoucího tymiánu zde včely sbírají výlučně pyl tymiánu, který dává výslednému produktu nezaměnitelnou chuť. Pokud máte rádi med, rozhodně odsud bez této lahůdky neodjíždějte! Při první ochutnávce se vám jeho chuť může jevit nezvyklá, o to víc vás ale dostane každé další sousto. Tymiánový med jsem si později dovezla i z Kréty, tak skvělé chuti jako ten ze včelařství Melissa ale nedosahoval. Kromě medu samotného je výborná i jeho kombinace s naloženými ořechy.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ostrov Kos - Prvotní seznámení; Západní nebo východní pobřeží? Marmari vs Kardamena

S přihlédnutím k čerstvým dojmům z mé zatím poslední cesty, jsem se rozhodla přerušit "seriál" o Toskánsku a věnovat se řeckému ostrovu Kos . Jedná se o druhý největší ostrov Dodekanés , tzv. souostroví 12 ostrovů. Těch Dodekanésy samozřejmě zahrnují mnohem více, ale většina z nich hostí nanejvýš mořské racky. Největším ostrovem je Rhodos , můj další oblíbený prázdninový cíl. Přestože tato oblast patří pod řeckou správu, jak se můžete přesvědčit na obrázku vpravo, najdeme ji od pevninského Řecka  poměrně daleko. Její poloha také prozrazuje, kde všude bychom ve starověku našli řeckou kulturu. Při zrodu evropské civilizace hrála významnou roli právě blízká  Malá Asie, dnešní jihozápadní pobřeží Turecka. Vzpomenu tu alespoň města jako  Mílét a Efesos ,  pravděpodobná ohniska  vzniku řecké filosofie.  Právě svému umístění vděčí největší  dodekanéské ostrovy za svou různorodost. Zapříčinila ji směsice kultur, které na nich zanechaly svůj otisk.  Kos  se r

Athény - Posvátná cesta aneb od Dipylské brány na Akropoli

Athény každoročně lákají množství turistů a to především díky architektonickému dědictví starověkého Řecka. Nejvýznamnější centra antických Athén spojuje posvátná cesta, po které kráčelo procesí při Panathénajích . Panathénaje  byly slavností, jež oslavovala patronku města bohyni Athénu . Rozlišujeme malé a velké Panathénaje, přičemž druhé zmíněné se konaly jednou za 4 roky. Jejich vyvrcholením byla výměna roucha (nazývaného peplos ), do kterého byla socha této bohyně,  nacházející se na  Akropoli,   oděna . Nezbytnou součástí slavností samozřejmě bylo i přinášení obětin. Kromě samotného průvodu se ve svátečním období konala řada "doprovodných" akcí. Jednalo se o soutěže týkající se krásy těla i ducha a prvenství v jednotlivých kláních bylo pro vítěze velice prestižní záležitostí. Vyobrazení panathénajského průvodu se taktéž nalézalo na postranním vlysu Parthenónu . Autorem díla je pravděpodobně nejslavnější sochař tehdejší doby, Feidiás .  Procesí svou ces

Athény - Nové muzeum Akropole a památky na jižním svahu

Jak jsem psala v minulém článku Nové muzeum Akropole , které bylo otevřeno v roce 2009 , nahradilo dřívější výstavní prostory a ve svých útrobách ukrývá řadu předmětů a skulptur nalezených právě v  oblasti Akropole . Zajímavě řešený vstup vám dá možnost shlédnout základy budov z období středověku. Vychytávkou jsou rovněž okolní prosklené cesty, připravte se ale na to, že při dešti pekelně kloužou:-) Celkem nečekaná je ochranka u vstupu, příchozí návštěvníky však kontroluje jen zběžně, jen aby se neřeklo... Napravo naleznete pokladny a vlevo prodejnu knih se související tematikou.  Zde vám  doporučuji zakoupení mini průvodce , který stojí pouhá 3 Eura . Vydání v českém jazyce zde sice neseženete, ale doprovodný obrazový materiál alespoň z části nahradí zákaz focení větší části exponátů. Na obrazovkách u pokladny se sice dočtete, že je focení povoleno, huráá, nicméně neradujte se (tak jako já) předčasně, týká se zjevně jen přízemí, kde naleznete vlastně jen modely zachycující arc